Blackjackissa voitat strategioilla

Toisin kuin esimerkiksi ruletissa ja kolikkopeleissä, blackjackissa osaava pelaaja voittaa suuremmalla todennäköisyydellä. Blackjackissa taidolla on enemmän merkitystä kuin intuitiolla, joten myös tiedon määrä korostuu. Jälleen kerran ” tunne pelisi” – motto antaa etulyöntiaseman verrattuna pelaajiin, jotka eivät joko tiedä, osaa tai jaksa keskittyä riittävästi tehdäkseen viisaita valintoja fiilispohjalta räiskimisen sijaan. Tämä artikkeli on tarkoitettu ensisijaisesti pelaajille, jotka eivät ole vielä kovin harjaantuneita blackjackissa. Jos olet kova konkari blackjack-pöydässä, tunnet jo varmasti lähes kaikki kikat, joilla voit parantaa voittomahdollisuuksiasi. Vai tunnetko? Entä muistatko ne?

Blackjackin perusidea

Blackjackissa on ymmärrettävä korttien arvot ja kuinka ne lasketaan tietyissä tilanteissa. Tarkoituksena on saada korttien yhteissummaksi 21 tai mahdollisimman lähelle 21:tä summalla, joka ylittää jakajan korttien arvon. Pelin nimi tulee alunperin patajätkän ja pataässän yhdistelmästä. Jos saat ässän ja kuvakortin tai kympin, olet saanut blackjackin. Pelin vahvin korttikäsi peittoaa jakajan blackjackin, mikäli jakaja saavuttaa pistemäärän 21 kolmella tai useammalla kortilla. Pelinhoitaja eli jakaja ottaa alussa itselleen vain yhden kortin ja mikäli tämä kortti on ässä, kuvakortti tai kymppi, saat panoksesi takaisin eli voitto maksetaan suhteessa 1:1, even money. Voit kuitenkin kieltäytyä ottamasta rahat ja vaatia jakajaa ottamaan lisäkortin. Jos jakaja tällöin saa blackjackin, peli menee tasan. Mikäli jakaja saa blackjackin pienemmällä määrällä kortteja kuin sinä, häviät.

Vakuuttaminen

Kun jakajan ensimmäinen kortti on ässä, sinulla on oikeus vakuuttaa kätesi. Tällöin asetat vakuutusviivalle enintään puolet alkuperäisen panoksesi summasta. Jos jakaja saa blackjackin toisella kortillaan, jonka arvon on oltava kuvakortti tai kymppi, häviät alkuperäisen panoksesi, mutta vakuutuspanos voittaa suhteessa 2:1. Näin olet jälleen omillasi, etkä menetä mitään. Pelinhoitajan hävitessä sinäkin häviät, mutta vain vakuutusmaksun. Helpon strategian mukaan sinun ei koskaan kannata vakuuttaa mitään kättä, eikä ottaa tasarahaa.

Tuplaaminen

Voit tuplata panoksesi, jos kaksi ensimmäistä korttiasi ovat yhteenlasketulta pistemäärältään 9, 10 tai 11. Toinen panos voi olla korkeintaan yhtä suuri kuin ensimmäinen, ja toista panosta vastaan saat ottaa ainoastaan yhden lisäkortin. Mikäli voitat, voitat panoksillasi yhtä paljon eli panoksesi tuplataan. Hävitessäsi menetät molemmat panokset. Tasapelin sattuessa jäät omillesi, et siis sen paremmin voita kuin häviäkään. Perusstrategian kultainen ohje kuuluu: älä koskaan tuplaa ässää ja kasia. Tuplaa panoksesi vain tilanteessa, jossa kaksi ensimmäistä korttiasi ovat yhteissumaltaan 10-11 ja jakajan kortti arvoltaan 2-9.

Parien jakaminen

Kahden ensimmäisen korttisi ollessa keskenään samanarvoiset saat jakaa ne kahdeksi erilliseksi kädeksi. Riippuu jonkin verran blackjackin variaatiosta, monestiko voit jakaa käden. Käden jakaminen saattaa mahdollistaa tuplavoiton, tai saatat voittaa toisella kädellä ja hävitä toisella, tai hävitä kummatkin kädet. ”Splittaaminen” edellyttää täsmälleen alkuperäistä panosta vastaavan panoksen asettamista toisellekin kädelle, eli sinulla on taas enemmän rahaa pelissä. Jos jakajan kortti on arvoltaan 2 – 9, jaa ässäpari tai kasipari, ei muita pareja!

Helppo strategia ja perusstrategia ”kirjan mukaan”

Perusstrategiana eli kirjan mukaan pelaamisena tunnetaan taulukko, jossa esitetään jakajan ja pelaajan kädet sekä milloin tulisi ottaa lisää kortteja, milloin tuplata ja koska jakaa kädet. Perusstrategiaan vaikuttavat monet eri tekijät, esimerkiksi eri sääntövariaatiot. Blackjackissa onkin tärkeää tietää, mitä eroa variaatioissa on, ja valita peli esimerkiksi nettikasinolla sen mukaan. Helppo strategia auttaa sinua pelaamaan keskimääräistä paremmin ja laskemaan talon etua omaksi eduksesi. Vetosääntöjen mukaan sinun kannattaa ottaa lisäkortteja vähintään pistelukuun 17 saakka, jos jakajan kortti on arvoltaan 7 – ässä. Jakajan kortin ollessa arvoltaan 2 – 6, jää vähintään pistemäärään 12, äläkä ota lisäkortteja sen jälkeen.